lostideas75
Moderatör
THE QUARRY FMV (İnteraktif-Sinematik) Oyun Değerlendirmesi
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Oyunu yaklaşık 15 saatte bitirdim. Açıkçası oyun sayfasındaki tanıtım videosunun başında yer verildiği gibi 10 üzerinden 9 puan vermek için kuvvetli bir gerekçe olduğunu düşünmüyorum. Ancak 10 üzerinden 7 verilebilir kanaatimce. Oyunun geneline baktığımızda temposunun çoğu yerde yeterince yüksek olmadığını, tatmin edici bir sürükleyicilik düzeyini tutturamadığını, birçok yerde kontrol ettiğiniz karakteri uzun uzun yürüttüğünü ve bu sahnelerin herhangi bir aksiyona veya anlamlı bir hikâyeye sahne olmadığını gördüm. Oyunun en azından yüzde 70-80’inde sürekli olarak oyundan beklentim olan ve iple çektiğim tempo, heyecan ve sürükleyicilik beklentimin karşılanmadığını söyleyebilirim. Sıkılmadım ama yeterince heyecanlanmadım da çoğu yerinde.
Ayrıca, güya ipucu olan tarot kartları ve bu kartlarla ilgili güya detaylı bilgi verdiğini söyleyen ve bölüm sonlarında beliren yaşlı kadının konuşmalarının boş, anlamsız ve oyunun ilerlemesinde tamamen işe yaramaz şeyler olduğunu ifade etmek istiyorum. Ayrıca oyunun içindeki katkımız ve oyunu yönlendirebilmeye olan müdahalemiz de oldukça sınırlı ve az sayıda. Karakteri kontrol ettiğimiz yerler de çoğunlukla sıkıcı ve durağan.
Yani oyunun interaktif yanı bence çok zayıf. Diyebilirsiniz ki: Neye göre? Bu çok güzel bir soru. Bakınız bu konuda çok başarılı oyunlar var. İnteraktif bir film ve oyun olarak temposu yüksek, hikayesi güzel ve tatmin edici ve tamamen başından sonuna sürükleyici. Beyond: Two Souls, Heavy Rain, Detroit: Become Human, Quantum Break, Until Dawn. Hele Detroit oyunu, sizi adeta oyunun ve filmin içinde yaşatıyor. The Dark Pictures Anthology oyun serisi de, yine bu oyundan daha başarılı sayılacak seviyededir ama yakındır. Bu seriye 10 üzerinden 8 puan dersek önceki saydığımız oyunlar 9-10 puanlık oyunlardır. Eğer interaktif oyunları seviyorsanız ve hem aksiyonu hem de film tadında etkileşimli bir hikâyeyi yaşamak istiyorsanız, bu oyunları mutlaka oynamalısınız. Ve şunu söylemeliyim ki, bu saydığım oyunların tamamı, kesinlikle The Quarry'den çok daha tatmin edici ve harika oyunlar.
Bu oyun için ise ne yazık ki, harika kelimesini kullanmak imkânsız. Sadece belli bir kalitenin üzerinde ama yeterli oranda tatmin etmekten ve başarılı olmaktan uzak kalmış diyebilirim o kadar. Buna rağmen tavsiye eder miyim? Evet. Ama indirime girmeden bu kadar yüksek olan fiyatıyla satın almanızı önerir miyim? Kesinlikle hayır. Beklemezseniz çok şey kaçırmazsınız emin olun.
Bu tarz oyunlarda iki aşırı ucun ortasında bir kıvam tutturulması gerektiğini düşünüyorum. Şöyle ki: Hem "E, biz bir şey yapmıyoruz ki, bize film seyrettiriyorsunuz!" denilmemeli. Yani interaktif, etkileşimli yönü fazla zayıf kalmamalı. Hem de akış, ikide birde etkileşimli seçeneklerle aşırı bölünmemeli. Özellikle olumsuz ve çabuk sonlanan etkileşimlerin dozu fazla olmamalı ki, tatmin edicilik ve süreklilik zayıf kalmasın. Şimdi takdir ediyoruz elbette, bu tarz oyunları oluşturmak, birçok alternatif senaryo üretmek gerektiği için belli bir zorluğu vardır. Fakat eğer bu tarif ettiğimiz kıvam iyi tutturulursa, çok fazla sayıda alternatif senaryo ve sahne üretmek gerekliliği zaten olmayacak. Bu nedenle hem zorluğu azaltmaya yardımcı olacak, hem de oyuncunun daha çok tatmin olabileceği bir kaliteli deneyim kazandırmayı sonuç verecek bu dengeli kıvam üzerinde iyi çalışılmalı. Evet, bu kıvam yurtdışı büyük FMV yapımcılarında bile o kadar iyi işlenmiş vaziyette değil ne yazık ki. En azından çoğunda bu dengeli kıvam problemi var diyebiliriz. Fakat bu kıvam tutturulduğunda o kadar iyi sonuçlar çıkıyor ki. Detroit Become Human gibi. Adeta sizi içinde yaşadığınız hissini başarılı bir şekilde verebiliyor. Bu nokta üzerinde durulmaya gerçekten değer...
Oyun içinde mevcut olan "film modu"nu seyrettikten sonra hissettiklerim: Oyunu bitirdikten uzunca bir süre sonra, piyasada The Quarry benzeri kalitede oyun azlığından bu oyunu tekrar deneyimlemek istedim ama yukarıda anlatmış olduğum oynanış kısmının monoton ve sıkıcı kısımlarını tekrar çekecek ve o zahmet edecek halim yoktu. Ben de film modunu izlemeye karar verdim. Doğrusu ilginçtir ki, bu izleme deneyimimde yapım aslında bu sefer bana çok daha kaliteli geldi. Ki işin aslında da öyleymiş yani 8-9 puanlık bir kalite mevcutmuş ama ne yazık ki oynanış kısmında yukarıda aktardığım olumsuz yönler, oyunu ancak 7 puanlık hissetmeme sebep olmuş. Bu durum oyunun gameplay kısmının dinamizm, tempo, sürükleyicilik vs. açısından iyi ayarlanmamış olduğunu gösteriyor. Hakikaten şu tarotçu kadın tamamen çıkartılsa hiç kayıp olmazmış mesela. Bir de etrafta uzun uzun anlamsızca monoton şekilde yürütmeselermiş karakterleri, bu sürükleyici deneyimden sıkılmamıza boş yere sebep olmayacaklarmış. Tüm bunlar oyun süresini uzatma ve uzun gösterme pahasına ne kötü sonuçların ortaya çıktığını ortaya çıkartıyor. Yukarıda da dediğim gibi Detroit oyununda böyle bir olumsuz durum yani gereksiz sahne, tekrara düşen sıkıcı, monoton,önemsiz çerçöp yok, bu konuda harika bir örnek. Darısı diğer oyunların başına ama bu kafayla biraz zor.
Steam Tanıtım Metni:
Yaz kampının son gecesinde güneş batarken dokuz genç gözetmen öngörülemez korkularla dolu bir geceye adım atıyor. Peşlerindeki kana bulanmış yöre insanından ve yaratıklardan daha da kötüsü hayatta kalabilmeleri için alman gereken hayal bile edemeyeceğin kararlar.
İncelemeler
“Muhteşem bir korku oyunu” 9/10 – GameSpot
“...seni merak içinde tutacak” 8.5/10 – GameInformer
“Modern bir slasher klasiği” 9/10 – Shacknews
(Yukarıda da belirttiğim gibi bu kadar yüksek puanların karşılığını verdiğini düşünmüyorum. İnanın kategorisi farklı olsa da, yani bu tarzda bir AAA oyunu sınıfında olmasa da Alfred Hitchcock - Vertigo oyununa çok daha yüksek puan veririm ve tavsiye ederim.)
Bu Oyun Hakkında
Yaz kampının son gününde güneş batarken Hackett's Quarry'nin genç gözetmenleri kutlamak için bir parti düzenler. Çocuk yok. Yetişkin yok. Kural yok.
Ancak işler hızla kötüye gitmeye başlar.
Kana bulanmış bölge sakinleri ve çok daha sinsi bir şey tarafından avlanan gençlerin parti planları öngörülemeyen bir korku gecesine dönüşür. İlişkiler akla hayale gelmeyecek kararlarla sınanırken dostane atışmaların ve flörtleşmelerin yerini ölüm kalım meseleleri alıyor.
Hepsi de örümcek ağının ipleri gibi birbirine bağlı olasılıklar arasından yaptığın seçimlerle şekillenen ve sürükleyici bir film gibi ilerleyen bu hikâyede dokuz kamp gözetmeninden birini seçip oyna. Karakterlerin her biri gösterinin yıldızı olabilir ya da daha gün doğmadan ölebilir.
Hikâyen nasıl şekillenecek?
SENİN HİKÂYEN, ONLARIN KADERİ
O gizli kapağın ardındakilere bakmaya cesaretin var mı? Ormanın içinden gelen çığlıkların nedenini araştıracak mısın? Arkadaşlarını kurtaracak mısın? Yoksa canın pahasına kaçacak mısın? Küçük ya da büyük her seçim hikâyeni şekillendiriyor ve kimin öleceğini, kimin hayatta kalacağını belirliyor.
FİLM TADINDA NEFES KESEN BİR DENEYİM
En yeni yüz yakalama teknolojisi ve filmleri aratmayan ışıklandırma teknikleri ile Hollywood'un yetenekli oyuncularının muhteşem performansları bir araya gelerek Hackett's Quarry'nin korkunç dünyasını nefes kesen sinematik bir deneyim olarak hayata geçiriyor.
BU KORKUYU ARKADAŞLARINLA PAYLAŞ
Kaderini emanet edeceğin en çok 7 davetli oyuncunun seninle birlikte oyunu izleyip önemli kararlarda oy verebildiği çevrimiçi* oyunda hikâyeyi grupça şekillendirebilirsiniz! İsterseniz her oyuncunun bir gözetmeni seçtiği bir korku partisi verip yerel eşli oyun deneyimi yaşayabilirsiniz.
DENEYİMİNİ KİŞİSELLEŞTİR
Oynanışı etkileyen tüm unsurların zorluk derecesinin ayarlanabilmesi her seviyeden oyuncunun bu korku oyunundan keyif almasını sağlıyor. Ayrıca oynamak yerine izlemeyi tercih ediyorsan Film Modu ile The Quarry tek solukta izlenecek heyecan dolu bir sinema deneyimine dönüşüyor. Hikâyenin nasıl şekilleneceğini seç, arkana yaslan ve patlamış mısır eşliğinde çığlıklarla yankılanan sahneleri izle!
OYUNCULAR:
Chris rolünde David Arquette
Abigail rolünde Ariel Winter
Kaitlyn rolünde Brenda Song
Nick rolünde Evan Evagora
Emma rolünde Halston Sage
Ryan rolünde Justice Smith
Dylan rolünde Miles Robbins
Laura rolünde Siobhan Williams
Max rolünde Skyler Gisondo
Jacob rolünde Zach Tinker
Bobby rolünde Ethan Suplee