• Arkadaşlar Discord erişim yasağı nedeniyle şu anda discord sunucumuza erişim sağlayamazsınız.

Oyun Yapımcıları ve Nitelikli Dolandırıcılık Faaliyeti! (Genel Bir İnceleme ve Ad Infinitum)

Bu Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam: 1, Üyeler: 0, Misafirler: 1)

lostideas75

Moderatör
Oyun Yapımcıları ve Nitelikli Dolandırıcılık Faaliyeti! (Genel Bir İnceleme ve Ad Infinitum)

Arkadaşlar, işin aslında bu konu gayet detaylı olarak incelenmeyi ve ciddi olarak eleştirilmeyi hak eden bir konu ama işte, hem deneyimlerin kişiye özel olması, hem de oyun yapımcılarının bu konuda herhangi bir kısıtlamaya veya yaptırıma tabi olmamalarının getirdiği bir serbestlik, meselenin “kimse sizi bir oyunu satın almaya mecbur etmiyor!” şeklindeki sözlerle bu konuda oyun yapımcılarına gelecek tepkilerin daha baştan etkisiz hale getirilmesi gibi durumlar söz konusu. Tamam ama öyle de olsa bazı gerçekler var ve etik olmayan işlerden elbette rahatsız olunmalı ve tepki ve şikayet olarak ortaya koyulmalı.

Gerçekten parasının hakkını veren ve sadece tanıtım videolarında ve görünüşte ve yüzeyde kaliteli görünen değil, gerçek anlamda kaliteli yapımlar o kadar az ki. İşin kötü tarafı tamamen “çöp” olan yapımları, yakın zamana kadar görsellerinden ve oyun görselinde kullanılan yazı karakterinden rahatça teşhis edebiliyorduk ve her haliyle kalitesiz bir iş olduklarının mesajını bize veriyorlardı.

Fakat son zamanlarda öyle oyunlar çıkmaya başladı ki, bir bakıyorsunuz oyun Unreal Engine 5 kullanılarak yapılmış, görsel olarak çok şık duruyor, tanıtım videosuna bakıyorsunuz, öyle bir yapmışlar ki, oyun resmen “bu oyunu mutlaka almalıyım!” hissi veriyor. Fakat bir de işin gerçeğine bakınca, oynayınca, yorumları okuyunca veya gameplay videolarını dikkatle seyredince fark ediyorsunuz ki, oyunun gerçekte içi boşmuş ve çok kalitesiz bir işmiş. Şimdi bu noktada ciddi anlamda bir kandırma ve nitelikli dolandırma faaliyetinden bahsetmek gerekiyor. Bu konuda artık pek çok oyun yapımcısının kullandığı klişelerin, çeşitli sebeplerle bir ticari taktik olarak kasten uygulandığını düşünüyorum. Bunlar çok sayıda mevcut.

Mesela özellikle korku oyunlarında genelde karanlık ortam kullanılması. Üzerinde çalışılması gereken detay az olacağından, ekranda işlenecek verinin azlığından optimizasyon derdinden kurtulmak için kullanışlı ama ahlaksız bir taktik. Bu sadece optimizasyon taktiği değil. Bir şeyin görsel olarak kalitesi aydınlıkta ve detaylarda görünür. Böyle karanlık ortamlar göstererek yapacakları işin büyük kısmını yapmaktan kaçınmış oluyorlar. Gerçek anlamda kaliteli olan AAA oyunun çoğunun apaydınlık ortamlarda geçmesi tesadüf değil! Bu dediğimin ne demek olduğunu tam anlayabilmek için lütfen Ratchet & Clank: Rift Apart 4K Gameplay videosuna bakın. Tabi youtube'daki 4K görüntüsü gerçek oyun esnasında çok daha net ve harika:



16966645284363455532.jpeg


Ve “Ad infinitum”... (650 TL)

Kapalı bir mekânda yürüyerek ve etrafta sizi dolandırarak ve gördüğünüz nesnelerle anlamsızca etkileşime geçirterek (çıkan notları okutmak, kilitli kapılarla karşılaştırmak, onları açtırmak için anahtar aratmak vb.) çok sayıda ve sık kullanıldığında kandırıldığınızı düşündürmeli. Oyunun başında etkileyici bazı sahnelerle başlamak ama devamını getirmemek. Mesela az önce bir oyuna başladım. İlk sahneleri bir Fps savaş oyunu tarzındaydı ve işin ilginci elimize bir tüfek verdi ve dalga geçermiş gibi nasıl nişan alıp ateş edeceğimizi bile öğretti ama bakın şu işe ki, daha tüfeği kullanmaya bile fırsat bulamadan bayılıyorsunuz ve oyunun sahnesi tamamen değişiyor! E bu resmen kandırmaca! Adam kandırıyorlar. Bu tüfekli sahneleri de fragmana ve görsellere koyuyorlar, siz o tarz bir oyun zannedip alın diye. Bu oyunun adı “Ad infinitum” Dikkat edin. (Bu niteliksiz oyunun 650 TL'ye satılarak kaliteli süsü verilmesi tam da tanımladığımız gibi nitelikli bir dolandırıcılık!) Oyun full gameplay videosunda gayet monoton bir şekilde baştan aşağıya yürümekten ve notları okumaktan ibaret. Eh işte çok nadir olarak bazı şeyler karşınıza çıkıyor ama devede kulak. Onlar için 4-5 saat sıkıcı bir şekilde etrafta gezilmez yani!

Oyun süresini fazla göstermek için çarpışma ve parkur sahnelerini fazla zor yapmak bu taktiklerden birisi. (Buna örnek Star Wars Jedi Survivor ve Daymare 1994 Sandcastle) Uyduruk ve bir anlam ifade etmeyen ve oyun bitiminde de hiçbir anlam ifade etmeyecek ve bir yere bağlanmayacak bir senaryoyu, harika bir hikâyeye sahipmiş gibi pazarlayarak, türlü çeşit vaadlerle sunmak da, nitelikli dolandırıcılığın öbür yüzü. Bunun en çarpıcı örneklerinden birini Ford Solis isimli oyunda gördük. (Under The Waves de aynı şekilde) Görsel kalitesi sadece yüzeyde görünen şey, fakat onun altında tamamen monoton ve hiçbir anlamlı iş yapmadığınız ve bir mana ifade etmeyen ve bir sonuca bağlanmadan biten, sizi sadece aptal yerine koyup, güya bir gizem varmış da o çözülecekmiş hissiyle avutan, sonra da 4-5 saatin sonunda sizi … gibi ortada bırakıp biten bir oyun. Bu konuda çok şeyler söylenebilir, başka örnekler de verilebilir ama şu anda son oynadığım oyun vesilesiyle aklıma gelenleri aktarmak istedim.

Anlaşılan o ki, artık önceki zamanlardan çok daha dikkatli ve uyanık olmak gerekecek kandırılmamak ve dolandırılmamak için. Güzel ve kaliteli görünen bir oyuna hemen atlayıp almamak, önce biraz temkinli yaklaşıp, full gameplay videosunu ve çok sayıda oyuncu yorumlarını ve birden çok oyun incelemesini birlikte değerlendirip bir kanaat oluşturmak en sağlıklısı.

Kimsenin zamanının ve parasının (böyle kaliteli görünen ama işin aslında boş olan yapımlara) umursamazca harcayacak kadar kıymetsiz olduğunu düşünmüyorum.​
 
Son düzenleme:

Son mesajlar

shape1
shape2
shape3
shape4
shape5
shape6
Geri
Üst