• Arkadaşlar Discord erişim yasağı nedeniyle şu anda discord sunucumuza erişim sağlayamazsınız.

Nvidia İçin Cevap Belli, Yeni Seri (4000, 5000) Olması Değil, En Üst Versiyon (..90) Olması Daha Önemli.

Bu Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam: 1, Üyeler: 0, Misafirler: 1)

lostideas75

Moderatör
NVIDIA EKRAN KARTLARI İÇİN CEVAP BELLİ, YENİ SERİ (4000, 5000) OLMASI DEĞİL, EN ÜST VERSİYON (..90) OLMASI DAHA ÖNEMLİ!

Not: Bu önemli tespit, özellikle en üst düzey PC donanımı olanlar için tam manasıyla geçerlidir.

Bu konuda arada kalacak bir durum yok. 3090'ı bırakıp 4080 alma gibi vahim bir hata yapmadığım için o kadar memnunum ki anlatamam. Zaten son zamanlarda surekli Dlss'yi kapatatak oynuyorum. Görüntü kalitesi çok daha iyi oluyor. Aşağıdaki yazıyı okuyup anlayan arada kalacak bir şey olmadığını da çok iyi anlar. açısından o yeni nesile ihtiyaç yok 3090'a sahip vre pc donanımı iyi olan biri için. Bakın stalker 2'de en ufak takılma yaşamadım. Görüntü kalitesi farkı ise çok az fark belki vardır 3090-4090 arasında. Bir arkadaş yüzde 20 dedi ama o da meçhul. Bu düşük kaliteli çıkan yeni zottirik oyunlar mı o %20'lik görüntü farkını bize verecek, güleyim bari de boşa gitmesin. 3090'a sahip olan için önemli olan diğer bileşenlerin üst düzey olması. Ve tabi ekranın da.

Cevap belli, yeni seri (4000, 5000) olması değil, en üst versiyon (..90) olması daha önemli.

Zihinde daha somut olması için şunu demeli:
Bu adamlar diyor ki, Dlss ile performans problemi yaşamayacaksınız ve kartlarınız da daha uzun süre idare edecek, değil mi? Ama işte bu pc donanımı nispeten düşük olanlar için kısmen geçerli. Ve sanki görüntü kalitesini arttırıyormuş gibi fiyakalı takdimlerle kafa karıştırıyorlar. Mesela ben işi anlayana kadar, (ki o kadar da meraklıyımdır, okuyup araştırırım yani, ona rağmen) Dlss yi görüntü kalitesini arttıran bir şey olarak tasavvur etmiştim uzun bir zaman. Sonra baktım ki, sadece ışın izleme ve bir parça da kartın daha güçlü olması görüntü kalitesini arttırıyor. Asla Dlss ve Frame Generation değil.

1- E iyi de PC donanımı iyi ve güçlü olanın zaten Dlss'ye ve Frame Generation'a ihtiyacı yok!

2- Pc donanımı düşük olan veya ..90 serisi hariç ..50, ..60, ..70 hatta ..80 serisi olanlar da o görüntü kalitesini arttıran özelliklerden tam yararlanamayacak çünkü performans artsın diye Dlss’yi açacak performans modunda (720p de çalıştırıyor oyunu dlss performans modu, şaka gibi) ve mecburen oyun ayarlarını aşağıya çekip ışın izlemeyi kapatacak! Ne anladık şimdi bu işten!

3- Gelelim kartların daha uzun süre idare etmesine. Bu da tamamen bir yalan ve önemli oranda gerçekleşmeyecek bir şey. Çünkü Vram yetersizliği nedeniyle, o yeni seri kartları o kadar uzun süre konforlu şekilde kullanamayacaksınız. Bunun tek bir istisnası var, Vram ve gücünün yüksekliği nedeniyle, o da ..90 serisi.

Yani 3090 ekran kartı olan için en akıllıca yatırım PC donanımına yatırım yapmaktır. Mesela PC Ram 16 GB ise 32 veya 64 GB Dual ram almalı. PCIe 4.0 M2 Ssd almalı. İşlemciyi yükseltmeli gibi. Karta verilecek paralarla bunlar rahatlıkla yapılabilir. Bunun en bariz örneği Stalker 2'de yaşandı. Donanımı nispeten düşük ve 32 ram olmayanlar akıcı şekilde oynayamadı. Sebebi de işte bu. PC ram azlığı. Yani arkadaş gitmiş, 4060 veya 4070 almış yeni seri, son ve en ileri teknoloji diye. Ama böyle sorun oluyor işte.

Bizi o kadar fena kandırıyorlar ve öyle bir çakallık yapıyorlar ki, kafanın karışması ve aldanmak gayet tabi bir şey. Ben de çok zaman net göremedim meseleyi. Sonra bu noktalar zaman içinde kafa yorarak, araştırarak, insanların deneyim ve şikayetlerini okuyup karşılaştırarak zihnimde netleşti ve kesinleşti.

Sisteminde 4080 olup, 5080 için para biriktireceğini ifade eden bir arkadaşımıza yazdığımız cevap:

"Kimsenin tonla para ödeyip de karşılığını alamamasına razı gelmediğim için bunları yazdım ve yazıyorum. Bu kanaat ve tespitimi çok kişi de aynen kabul ve teyid etti. Hatta bu yönde olumsuz deneyimleri olan da detaylarıyla aktardı. (3090 satıp 4080 almasındaki pişmanlığını aktardı biri.) Meselenin özü, en son üst versiyonlar (..90) haricindekilere şimdiki tabloda yetersiz olan vram koyulduğu için (4080 ve 5080 için sadece 16 GB) bu kartları almak için tonla para vermenin uygun olmayacağını tespit ettik. ..80 versiyon kartlar güçlüdür ama 12, 16 GB vram ile o güçlerini kullanamayacaklar, 18-19 vram harcayan oyunlar (Star Wars Outlaws mesela) karşısında mecburen ayarları düşürmek zorunda kalacaksınız. Kullanılmayan gücün bir kıymeti yoktur. Dlss fps yi arttırıyor, görüntü çözünürlüğünü düşürüyor. Ama vram yetersizliğine 4000 serisi Dlss de çözüm olmuyor. Buna dikkat edin. Işın izleme de görüntüyü iyileştiriyor ama fps yi düşürüyor. Dolayısıyla 12 GB vram olan ne 4080 ve ne de 5080 ile 4K ultra ayarlarda maksimum görüntü kalitesi ile akıcı oynama imkanı bulamayacaksınız birçok yeni nesil oyunda.

Evet yeni nesil (4000, 5000) serisi kartların daha güçlü ve bir parça daha iyi görüntü kalitesi sağlayabileceğini kabul ediyoruz ama, o gücü kullanmak ancak vram yüksek olduğu zaman mümkün olabiliyor. Bu vram ile mümkün olmadığı için Dlss açacaksınız çözünürlük düşecek, ışın izleme açacaksınız, fps düşecek.

Dolayısıyla demek istiyorum ki, (akıcı olarak oynama deneyiminden taviz vermemek şartıyla) 3090’ın zaten fazlasıyla sağladığı bir görüntü kalitesine, ancak ulaşabileceksiniz. O zaman neden bunlara para veresiniz ki?!

Bu durumda 3090 24 GB olduğu için, onu bırakıp üstüne tonla para verip, 4080 veya 5080 16 GB almak uygunsuz oluyor. Mevcut tabloda ben rahatlıkla diyebilirim ki, 5090 alabiliyorsanız alın. Alamıyorsanız 4090 alın. Onu da alamıyorsanız 3090 alın. Ama kesinlikle 4080-5080 veya alt versiyon almayın. Tabi bu söylediklerim 4K, akıcı ve yüksek görüntü kaliteli oyun deneyimi isteyenler ve zaten üst düzey bir pc donanımı olanlar için geçerli. Ama daha az görüntü kalitesine ve daha düşük ayarlara razı olanlar için de benzer şekilde geçerli. 2K oynuyorsanuz, neden 4080, 5080’e ihtiyacınız olsun ki? O çözünürlük için daha uygun fiyatlı bir kart işinizi görür. Orada vram ihtiyacı ciddi oranda düşeceğinden yine aynı mantıkla kullanılmayacak güce ve teknolojiye para vermenin gereği olmuyor."

DLSS FPS Artırır mı?

Evet, DLSS FPS (saniyedeki kare sayısı) artırabilir. Yapay zeka destekli örnekleme yöntemi kullanarak, grafik kartının daha düşük çözünürlükte render alıp, görüntüyü yüksek çözünürlüğe çıkararak işlemesi sağlanır. Bu da daha yüksek FPS ile daha akıcı bir oyun deneyimi sunar.

DLSS Görüntüyü Bozar mı?

DLSS, genel olarak görüntü kalitesini iyileştirmek için tasarlanmıştır. Ancak, bazı durumlarda, özellikle düşük DLSS ayarlarında, görüntüde bulanıklıklar veya diğer grafik anomalileri oluşabilir. Yüksek DLSS modları bu sorunları minimize eder.

DLSS VRAM Düşürür mü?

DLSS, doğrudan VRAM kullanımını düşürmez,
ancak grafik kartının VRAM’i daha verimli kullanmasına yardımcı olabilir. Daha düşük bir çözünürlükte render yaparak başladığı için, VRAM üzerindeki baskı azalır, bu da dolaylı olarak VRAM kullanımını optimize edebilir.​

Son düzenleme:

lostideas75

Moderatör
Bir arkadaş 3090'dan geçmiş 4060'a, bir diğeri de 3090 satıp 4080 almış, böyleleri çok vardır. Ve çok sıkıntı yaşamışlar tabi. Attan inip eşeğe binmek misali.

Bu tabi bütçe meselesi ama mesela bütçesi yetişmeyen biri için 4060-4070 almak yerine, bundan çok daha iyi ve ekonomik bir çözüm, iki nesil önceki serinin en üst versiyonunu almak olabilir. Örneğin 5060-5070 almak yerine, 3090 almak. Bu şekilde hem daha ucuz olur, hem de çok daha iyi performans ve görüntü kalitesi alınabilir.

Son düzenleme:

lostideas75

Moderatör
Evet, iş 4k ultra'ya gelince çok daha fazla değişiyor. Mesela star wars outlaws 18 ve birisi yazmıştı indiana jones 20 gb vram kullanıyor. Simdi bunlar vram sızıntısı, oyun hatası, optimizasyon eksikliği dense de, neticede istiyor mu istiyor, oyun deneyiminizi zorlaştırıyor ve baltalıyor mu baltalıyor, önemli olan o. Yani bir taraftan orta seviye, bir taraftan 4K en yeni teknoloji diye pazarlanan ..60, ..70 serilerindeki vram yetmez hale geliyor. Ayarları düşürüp en yeni teknolojileri de kısacaksak zaten bu kartları almanın da bir manası kalmıyor.

Ben test ettim az önce. Tüm ayarlar en üstte, Rtx full ve Dlss kapalı olarak. Net 17 GB vram kullanıyor indiana jones boş ve durgun bir sahnede. E tabi aksiyonlu veya hareketli, kalabalık bir sahne de değil yani. Oyunda Dlss açık ve otomatik, RTX tam kapalı ve grafik ayarları yüksek olarak ayarladım, yine durgun bir sahnede vram kullanımı 11-12 GB'a düştü.

Yani arkadaşlar kendi tercihinizi ve değerlendirmenizi, kullanım ve donanım ve ekranınıza göre kendiniz belirleyebilirsiniz. Fakat özellikle 4K için 16 Gb bile yeni oyunlar için çoğu zaman yeterli görünmüyor gördüğünüz gibi. Bu tablo ilerideki zamanlarda daha kötüye gidecek, düzelmeyecek. Dolayısıyla bence 3080-4080 ve 5080 bile tam mükemmel bir seçenek değil vram nedeniyle. 5090 veya 4090 alınamıyorsa, iki nesil önceki ve 24 GB vram'i olan 3090 almalı.

Birileri biz bunu söyleyince hemen ezberini tekrar ediyor ve 3090 eski nesil Dlss, eski teknoloji (Rtx açısından) kullanıyor diyor ve 3090'a burun kıvırıyor, adeta küçümsüyor. Bu düşüncenin ne kadar hatalı olduğunu anlamış olmalısınız. Yukarıda kullanılan vram değerlerini gördünüz. Yeni nesil ve yeni nesil teknoloji diye bu arkadaş gidiyor, tonla para verip 4060-4070 alıyor, şimdi de bir sürü para ödeyecek ve yeni nesil diye 5060-5070 almaya çalışacak. 5080'nin bile 16 GB vram ile geldiğini düşünürsek, 5060-5070 almanın (özellikle 4K için) ne derece uygunsuz bir karar olacağını herkesin basiret ve muhakemesine havale ediyorum. Tabi herkes kararında hür ve serbesttir, kendisi bilir.

lostideas75

Moderatör
Şimdi bakınız arkadaşlar, lafa gelince Nvidia kartlarını en yeni teknoloji ve 4K çözünürlük veren ürünler olarak takdim eder ama bir taraftan da kartların gerçek performansları ve ..90 serisi dışındakilerin 4K ultra yükü altındaki performans düşüklükleri/yetersizlikleri belli olmasın diye özellikle ..60 ve ..70 serisi performans testlerini daha düşük çözünürlüklerde yapar ve ..80 ve ..90 serilerinin performanslarını ise 4K çözünürlükte ama DLSS performans modunda yapar. (3000 serisinde de aynı taktiği uygulamışlardı. Tam da bu can sıkıcı durum bana 3080’i sattırıp 3090 aldırmıştı.)

Bakınız dikkat edin aşağıdaki performans testlerinin hangi şartlar altında yapıldığına. Bir kere PC ram ve işlemci en üst düzey seçilmiş hepsinde. (i9-12900K ve 32 GB RAM) Diğer taraftan ..60 ve ..70 serisi testleri Fps değerlerinin daha yüksek çıkmasını sağlamak için 1920x1080 ve 2K çözünürlük kullanılmış. ..80 ve ..90 serilerinin testleri ise 4K çözünürlükte yapılmış fakat DLSS için performans modu seçilmiş kasıtlı olarak bizleri kandırma maksadına yönelik olarak.

Adama demezler mi madem ..60 ve ..70 serisi o kadar güçlü ve yeni teknoloji ürünü, neden testlerini 4K çözünürlükte yapmıyorsun?! Ve madem ..80 serisi o kadar güçlü ve yeterli, neden DLSS kalite modunu kullanmıyorsun da, oyunu 720p çözünürlüğüne indirerek çalıştıran DLSS performans modunda yapıyorsun testlerini, sen bizim aklımızla dalga mı geçiyorsun, adam mı kandırıyorsun?! Evet, hem dalga geçiyorlar, hem de bizleri kandırıyorlar ne yazık ki. Bunu yapmalarındaki temel sebep de ..80 serisinin yetersizliğini gözlerden saklamak ve ..90 serisini de olduğundan yüksek göstermektir. 4K en yüksek ayarlar için tek yeterli ve sorunsuz deneyim sağlayan kart ..90 serisidir arkadaşlar. Net ve kesin bilgi. Ama bu ifadeyi yanlış anlamayın ..80 serisi ile veya 4070ti ile 4K oyun oynanmaz demiyorum. Fakat tüm oyunlarda yeterlilik, sorunsuzluk ve uzun bir süre bu yeterliliği sürdürebilme kabiliyetine sahip tek seri ..90 serileridir diyorum.

RTX 4060 Performans testi

1920x1080
Çözünürlük, En Yüksek Oyun Ayarları, DLSS Süper Çözünürlük Kalite Modu; RTX 40 Serisi, i9-12900K, 32 GB RAM, Win 11 X64'te Kare Oluşturma.

RTX 4070 Performans testi

i9-12900K, 32 GB RAM, Win 11 x64'te 2560x1440 Çözünürlük, En Yüksek Oyun Ayarları, DLSS Süper Çözünürlük Kalite Modu, Kare Oluşturma.

RTX 4080 Performans testi

i9-12900K, 32 GB RAM, Win 11 x64'te 3840x2160 Çözünürlük, En Yüksek Oyun Ayarları, DLSS Süper Çözünürlük Performans Modu, DLSS Işın Yeniden Oluşturma; DLSS Kare Oluşturma.

RTX 4090 Performans testi

3840x2160
Çözünürlük, En Yüksek Oyun Ayarları. DLSS Süper Çözünürlük Performans Modu, RTX 40 Serisinde Kare Oluşturma. i9-12900K, 32 GB RAM, Win 11 x64.

Son düzenleme:

lostideas75

Moderatör
5000 serisini merak eden arkadaşlar ve yeni seride vram miktarı yine GB olarak düşük olduğu (12 ve 16 gb, 5070 ve 5080) halde vram tipi nedeniyle ve Dlss 4 ile daha az vram kullanacağını umanlar. Bu teste dikkat edin.

5070'nın 3090'nın iki katı ve 4090 ile aynı performansta olduğu iddiası bence büyük bir kandırmaca ve yalandır, çünkü kullanılamayan gücün hiçbir anlamı yoktur. 5070 12 gblık vram'i ile nasıl olarak da 24gb vram'e sahip bu kartları geçecekmiş! Dikkat edilecek nokta şu:5000 serisi kartlarda ..90 serisi haricinde alt serilerdeki vram düşüklüğü nedeniyle 4K en yüksek ayarlar için 5080 ve altı tamamen yetersiz kalıyor. Ama çok yanıltıcı şekilde 5070, 3090 ve 4090'dan daha performanslı diye ifadeler kullanılmış. Sen o performansı 4k ultra ve 18 gb vram kullanan bir oyunda kullanmaya çalış bakalım, o zaman numara ortaya çıkar.

Lütfen aşağıda nvidia'nın güya "daha yüksek performans ve daha düşük vram kullanımı" ifadeleriyle çok medhederek övdüğü 5000 serisinin önceki seriyle karşılaştırılmasına bakın lütfen. Teste eski durumda 9 GB vram kullanan ve 124 fps'de çalıştırılabilen Cyberpunk kullanılmış. 5000 serisi kartla ve Dlss 4 ve yeni tip vram ile son durum ise şu kadarcık fark etmiş: 8.6 vram ve 137 fps. E bu fps için onda bir düzeyinde bir artışı ifade ediyor ve vram kullanımında ise onda birlik bir azalma bile yok.

9 gb olması iyi olmuş, basitçe ikiyle çarpalım bunları: Yani 18 gb kullanan Indiana Jones benzeri bir oyunda 5000 serisi ise 8.6*2=17.2 GB

Evet arkadaşlar 4K kullanacaksanız ve bunu da en yüksek ayarlarda yapacaksanız, 5090 haricinde 5000 serisinin de (5080 dahil), 4K için ve bu tarz oyunlar için yetersiz kalacağı şimdiden ortada. Yani iki ihtimal var, ya 5090 alacaksınız veya eski serilerden birinin ..90 serisini alıp kullanacaksınız. 3090 ve 4090 24 GB.​

e6314d5b43b2c89ad16e7ff62af6d93c.jpeg

Kaynak video: DLSS 4 | New Multi Frame Gen & Everything Enhanced

lostideas75

Moderatör
Adamlar öyle bir promosyon, pazarlama yapıyor ve zihinler öyle bir akıl tutulması yaşıyor ki, 5090 kadar güçlü bir kartla neden dlss ve fg açmaya ihtiyaç olsun diye sorgulayamıyor? Ayrıca pazarlama şeklinden dlss ve fg'nun görüntüyü iyileştiren değil kötüleştiren ve sadece fps arttıran bir özellik olduğunu, bu yüksek güçlü kartların ise böyle bir şeye ihtiyacı olmadığını idrak edemiyor. Sadece Rtx-ışın izleme görüntü kalitesini yansımalarla iyileştirir. Dlss ve fg bozar. Aslında görüntü iyileştirme değil, görüntü yüksetmedir yapılan. Çünkü oyunu daha düşük çözünürlükte çalıştırır. Mesela ben de işi anlayana kadar, (ki o kadar da meraklıyımdır, okuyup araştırırım yani, ona rağmen) Dlss yi görüntü kalitesini arttıran bir şey olarak tasavvur etmiştim uzun bir zaman. Sonra baktım ki, sadece ışın izleme ve bir parça da kartın daha güçlü olması görüntü kalitesini arttırıyor. Asla Dlss ve Frame Generation değil. Ve artık tüm oyunlarımda bu özellikleri kapatıyorum.

Aşağıdaki videoyu hazırlayan Emin Çıtak kardeşimizin videosuna yazdığımız yorum:

"Emin kardeşim anlattığınız gibi değil mesele. Siz sadece teorik anlatmışsınız. Bunun hiç de böyle olmadığını gayet vukufiyetli olarak anlatan ve bilen çok kişi mevcut. Ben sadece küçük bir katkıda bulunmaya çalışacağım. Bakın size gayet pratik ve gerçek olarak şöyle söyleyelim. Siz Ray Tracing üzerinden meseleyi ele almışsınız, biz de bunu ifade edelim. Size somut ve en yeni bir örnek: Indiana Jones oyununda full rtx ayarıyla, rtx kapalı ayarı arasındaki görüntü kalitesi farkı ve oynanış esnasındaki keyfi artırmaya katkısı, oyunu durdurup iki ayrı görüntüyü yan yana karşılaştırmadıkça fark edilmeyecek kadar az. Fakat bunun dezavantajları ise, oyunun fark edilir düzeyde fps düşüklüğü ve ağırlaşması. Şimdi bu ışın izleme tekniğini çoğu oyun çoğu sahnesinde oyun esnasında ciddi fark ettirecek seviyede ve keyfi arttıracak kalitede yapmıyor, yapamıyor. Böyle bir neticeye ilaveten, Dlss ve FG kullanılmasının güya matematiksel olarak fps'nin artmış gözükmesine rağmen, hesaplanan yüksek fps değerlerinin aksine, kullanıcıya verdiği hissin çok daha düşük fps hissi olması ve oyunun doğal çözünürlüğe göre çok daha ağır ve bulanık ve puslu görünmesi eklendiğinde; böyle bir neticeye, bir de üstüne servet ödenmesinin ne gibi bir övgüyü hak ettiğinin takdirini herkesin insaf ve basiretine havale ediyorum."​

lostideas75

Moderatör
Bu başlıktaki ifadelerim, araştırma ve tecrübelerimle ulaştığım bana ait bir kanaattir ve daha çok ve özellikle 4K ultra deneyim isteyenler için fahiş fiyat olmayan alternatif bir çözüm arayışına cevap olarak bir tavsiyedir sadece. 1080p veya 2K kullananlar ve donanımı çok kuvvetli olmayanlar tabi ki, ..60 ve ..70 serisini tercih edebilirler ama aslında, benim fikrime göre 3090 bu anlamda da ..60 ve ..70 serisinden daha uygun bir tercih oluyor diye düşünüyorum. Bu sadece insanlara gereksiz para ödememeleri ve kanmamaları, bilinçli tercih yapmaları için akla kapı açma maksadıyla söylenen sözler, yoksa herkes hür iradesiyle kendi kararını kendi verir.

Zaten benim kendi açtığım başlığın ismi maksadımı açıkça belirtiyor: "Nvidia İçin Cevap belli, Yeni Seri (4000, 5000) Olması Değil, En Üst Versiyon (..90) Olması Daha Önemli!"

Yani burada ana fikir olarak, oyun deneyimi ve özellikle 4K ultra için sorunsuz ve ilerisi için tam yeterli tek serinin ..90 serisi olduğu vurgulanıyor. Yani 3090 takıntısı yok asla. Zaten eğer alabilirseniz 4090 veya 5090, o da olmazsa 3090 yazmışız ilk mesajlarımızda. Fakat 5090 versiyonunun Türkiye için çok astronomik bir fiyata piyasaya sürüleceği ortaya çıkınca ve 4090 da halen çok yüksek fiyattan satılmaya devam ettiğini görünce, oyun deneyimi için ihtiyacı karşılayacak ve ödenen paranın karşılığının alınabileceği, fiyat ve performans olarak en ideal tercihin 3090 olabileceği ve bunun bir ara çözüm olabileceğini düşündüm, mesele bundan ibaret.

Bir de bakınız, şöyle bir mantıkî çıkarım yapıyoruz şu şekilde: 3090'dan 5080'e geçiş yapmak bir yükseltme değil, düşürme ise (ki pek çok açıdan öyledir); o halde rahatça diyebiliriz ki; 5080 yerine 3090 almak daha uygun bir seçenektir. (pek çok açıdan)

"Hep dediğim bir şey: "Kullan(a)mayacağınız ve paranızın karşılığını tam al(a)mayacağınız teknolojiye para ödemeyin!" Zihnimde tamamen bütünsel ve detaylı olarak ve ileriyi de hesaba katarak tasavvur ediyorum ve çok az karşılığını alabileceğiniz, belki de bazı noktalardan hiç karşılığını alamayacağınız bedelleri ödemenin mantıksızlığı noktasından diyorum ki: Şu anda oyun deneyimi noktasında herkes için, en uygun ve yeterli ekran kartı 3090'dır. Vram ise 24 gb ram'i var, güç deseniz çok güçlü bir kart hâlen. Şu an en üst düzeyde ve akıcı olarak oynatamadığı oyun yok. 4090 da uygun fiyatlı bulunursa belki alınabilir ama 5090 için servet ödemenin hiçbir anlamı yok. Yazık, günah. Bunun yerine ister 4K, ister 2K kullanıcısı olsun, bence en uygunu bir 3090 elde edip (ikinci el 25 bin), pc donanımını paranızın imkan verdiği en üst düzeye çıkarmanız en uygun olandır. 4090'a, 5090'a veya 5060, 5070 ve 5080'e vereceğiniz parayla gidin anakartınızı, işlemcinizi, ram'inizi, sabit diskinizi en üst düzeye çıkarmaya çalışın. Bu çok daha fazla işe yarar. Ben de ekran olarak 4K LG Oled 65" kullanıyorum. İleriki yıllarda veya ihtiyaç olan bazı oyunlar için, işlemci, ram ve ekran kartı otomatik ve güvenli overlock işlemleri veya Dlss 4 takviye olarak kullanılabilir. (3000 serisine de gelecek Dlss 4)

Bu konudaki ifadelerim, araştırma ve tecrübelerimle ulaştığım bana ait bir kanaattir ve daha çok ve özellikle 4K ultra deneyim isteyenler için fahiş fiyat olmayan alternatif bir çözüm arayışına cevap olarak bir tavsiyedir sadece. 1080p veya 2K kullananlar ve donanımı çok kuvvetli olmayanlar tabi ki, ..60 ve ..70 serisini tercih edebilirler ama aslında, benim fikrime göre 3090 bu anlamda da ..60 ve ..70 serisinden daha uygun bir tercih oluyor diye düşünüyorum. Bu sadece insanlara gereksiz para ödememeleri ve kanmamaları, bilinçli tercih yapmaları için akla kapı açma maksadıyla söylenen sözler, yoksa herkes hür iradesiyle kendi kararını kendi verir.

Aklımdan geçenleri paylaştım. Artık gerisi sizin maddi imkanınızla ve şartlarınızla ilgili. Yani fiyattan bağımsız olarak tabi ki, 4090 ve 5090, 3090'dan daha iyi bir tercihtir ama fahiş fiyat ve ödenen fiyatın karşılığının kayda değer anlamda olmaması ve 3090'nın onları şu an için görüntü kalitesi anlamında (özellikle donanımı ve ekranı en üst düzey olanlar için) aratmaması noktasından 3090'ı tavsiye ettim. Diğer 90 serileri de aşırı yüksek fiyatlı olduğundan almak bana göre uygun gelmiyor. Bir de işin israf boyutu var. Paranızın olması değil sadece mesele ve bir de olan paranızı daha akıllıca kullanabilmekle de ilgili bu mesele."

Bakınız Reddit platformundaki bir soru ve cevap fikrimizi nasıl teyid ediyor: (Türkçe çevirisi)

"Yeni 5070 veya 5070ti'yi alıp/değiştirip, 3090'ımı satıp/takas etmenin bir yükseltme olup olmayacağını merak ediyordum. Bir yükseltme mi olur yoksa kalmalı mıyım?"

"Bu bir yükseltme değil, bir düşürme. Ham gücü, yazılımsal yapay zeka hileleriyle takas ediyorsunuz. Beklemeyin. 6070ti/6080'i bekleyin. Oğlumun bir 3090'ı var ve 5xxx serisine yükseltmeyi planlıyordu. Olmayacak; tek gerçek yükseltme çılgınca pahalı 5090 olurdu. -5080 bile 3090'dan bir düşürmedir- (Daha sonra düzenleme: oyunlar için değil, daha sonra OP'nin oyunlardan çok bahsettiğini fark ettim). Techpowerup'a bakın ve sayıları karşılaştırın. Sayılar yalan söylemez ve yazılımların yapabileceklerinin bir sınırı vardır. Tensör çekirdekleri, bellek bant genişliği, GB RAM. Kaynak: sağduyu."

lostideas75

Moderatör
Kimseye 4090, 5090 almayın demiyoruz (tam aksine alacaksanız 90 serisi alın diyoruz temel olarak) ama paranızı akıllı kullanın ve israf etmeyin de diyoruz. Ayrıca ..90 serileri haricinde (özellikle 4K için), alt serilere (5060, 5070, hatta 5080-çünkü hepsi 12-16 gb) bir ton para vermek yerine daha iyi iş görecek 3090 (çünkü 24 gb ve halen çok güçlü-5080 ile arasında çok fark yok saf güç olarak) almayı düşünebilir ve paranın kalanını pc donanımını iyileştirmeye kullanabilirsiniz diyoruz. Ama orta düzey bir pc donanımı ve ekranı olan biri için elbette bu eksiğini tamamlamak yerine parasını 5090'a, 4090'a vermesi uygun olmasa gerek. Bir arkadaş 3090'dan geçmiş 4060'a, bir diğeri de 3090 satıp 4080 almış, böyleleri çok vardır. Ve çok sıkıntı yaşamışlar tabi. Attan inip eşeğe binmek misali. Bu tabi bütçe meselesi ama mesela bütçesi yetişmeyen biri için 4060-4070 almak yerine, bundan çok daha iyi ve ekonomik bir çözüm, iki nesil önceki serinin en üst versiyonunu almak olabilir. Örneğin 5060-5070 (hatta 5080) almak yerine, 3090 almak. Bu şekilde hem daha ucuz olur, hem de çok daha iyi performans ve görüntü kalitesi alınabilir. (Bakın buraya dikkat edin, bu söz özellikle 4K ultra ve en üst düzey pc donanımı için geçerlidir.) Bu yüzden yeni nesil diye daha alt seriye geçmenin uygun olmayacağını vurguluyoruz. Ben daha çok 4K ultra üzerinde duruyorum. Donanımı zaten yüksek olanlar, 2K için elbette 5070ti veya 5080 tercih edebilirler. Sonuç olarak karar zaten sizin ve bu kararın hangisinin daha uygun olacağını da kullanım şartlarınız belirler.

lostideas75

Moderatör
Herşey Nvidia'nın halt yemesi nedeniyle oldu. Ekran kartlarına servet istemese ve yeterli vram koymuş olsa neyi ifade etmek zorunda kalacaktım ki? Doğrudan en iyisi ve en üst seviye ne ise onu alın mutlaka çünkü tam sorunsuz ve akıcı deneyim yaşamanız önemli, zaten windows öyle sorunlu bir sistem ki, en üst düzey sistemde bile mutlaka bir şekilde sorun çıkarmayı başarıyor derdim, olur biterdi. Ama öyle olmadı işte, baktım adamlar 5090'a çok yüksek bedeller istiyor, e bizde bu daha da yukarıya çıkacak diye gördüğümden vicdanım el vermedi, gidin mutlaka 150 bin lira verip 5090 alın demeye veya gidin 4K için 60, 70 serisini yetersiz vram'e rağmen bir ton para verin, nasıl olsa yeni nesil diyerek kandırmaya. Çünkü işin hem israf hem de parayı akıllıca kullanma hem de kullanamayacağın/ihtiyacın olmadığı teknolojiyi satın almanın uygunsuzluğu boyutları ortaya çıktı.

Dikkate alınması gereken şöyle bir şey aklıma geldi, muhtelif donanım parçaları için genel bir kabul vardır, stabil ve verimli çalışması için kapasitesinin %20-25 kadarını boş bırakmak gerekliliği ifade edilir. (Diskler, işlemciler, ram'ler, power supply vs.) Muhtemelen aynı mantık vram için de söz konusu olsa gerek. Yani kartın sorunsuz çalışması için kullanılmayan, boş bırakılan bir vram miktarı da olmalı, tam sınırda çalışsa sorun olur, oyun çöker, dlss ve fg düzgün çalışmaz vs. Bu yöndeki tecrübeler internette aktarılıyor. Aklınızda bulunsun.​

Son mesajlar

shape1
shape2
shape3
shape4
shape5
shape6
Geri