• Arkadaşlar Discord erişim yasağı nedeniyle şu anda discord sunucumuza erişim sağlayamazsınız.

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl İlk İzlenimler ve Bazı Değerlendirmeler

Bu Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam: 1, Üyeler: 0, Misafirler: 1)

lostideas75

Moderatör
header.jpg

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl İlk İzlenimler ve Bazı Değerlendirmeler

Arkadaşlar, benim ilk ön izlenimim biraz hayal kırıklığı oldu, hem grafik kalitesi, hem efektler, hem de vuruş hissiyatı açısından. Çünkü steam tanıtım metninde çok iddialı ifadeler yer alıyordu. Tabi hem pc, hem de ekran donanımı en üst düzey olmayanların grafik kalitesinin kendinden kaynaklanarak daha kötü göründüğünü bilmeyip şikayet etmesi gibi değil benim izlenimim. Çünkü hem o konuda donanım üst düzey, hem de diğer pek çok oyun ve hatta daha eski oyunlar bile daha iyi görünüyor. Ayarları da araştırıyorum, acaba daha farklı bir ayarla iyileşir mi diye. Özellikle son zamanlarda Dlss'yi (takılma sorunu olmazsa) mutlaka kapalı tutarak oynuyorum, grafik kalitesi mümkün olan en iyi şekilde görünsün diye. Performans problemi olmayan yani vram'i yeterli olan ..90 serisi karta sahip olan herkese de tavsiye ederim.

Bakın steam tanıtım metninde nasıl ifadeler varmış hatırlayalım:

"gerçekçi simülasyon ögeleri üzerine kurulan benzersiz oynanış, Son teknoloji fotogrametri ve tarama teknolojileri kullanılarak geliştirilen üst düzey grafikler, gelişmiş yapay zekâ sistemleri, "A-life 2.0" yaşam simülasyonu sistemi, oyun dünyasını hiç olmadığı kadar gerçekçi kılıyor."

Oyunun grafikleri üst kalite bir Unreal 5 oyunu gibi hissettirmedi öncelikle, bundan çok daha keskin ve kaliteli görünen ve Unreal 4 ile yapılmış daha eski oyunlar biliyorum. Mesela Detroit Become Human. (sayılabilecek çok var ama iyi bir örnek olarak bunu hatırlayabildim) Yüz modellemeleri de o kadar detaylı görünmedi. Tanıtım videosu nerede, oyundaki nerede? Ama ayarları kontrol edeceğim yine de. Beklediğim kadar iyi görünmüyor şimdilik. Ayrıca son zamanlardaki tatsız bir durum da, oyun tanıtım videolarında grafik kalitesi ve keskinliğinin çok daha iyi görünmesi ama oyunu açınca öyle olmaması. Bu da son zamanların bir kandırmacası. Star Wars Outlaws'da da aynen öyle olmuştu. Tekrar vurguluyorum, donanım düşüklüğünden kaynaklanmıyor bu durum (benim için en azından). Hatta bir arkadaş Outlaws için, oyun çıkmadan downgrade ediyorlar, grafik kalitesini düşürüp öyle piyasaya sürüyorlar demişti. Gerçekten tatsız bir şey.

Vuruş hissiyatı, kumandada tepki ve geri bildirim, efektlerin kalitesi (düşmanların hareketleri) konusundaki hissettiğim ise hiç iyi değil. Metro 2033 Redux bile bundan daha iyi. Köpeğe benzeyen bir canavarın hareketlerini görünce çok şaşırdım. Çok basit ve ilkel görünüyordu. "Gelişmiş ve gerçekçi" değil. İnsana benzeyen canavarın ise hızlıca oradan oraya gitmesi ve görünmez olması sadece sinirimi bozup işimi zorlaştırdı, oynanış kalitesine olumlu bir katkısı olduğunu düşünmedim. Yani bu bahsettikleri "A-life 2.0" yaşam simülasyonu ve gerçekçi simülasyon buysa hiç de iyi değil.

Yine de çok uzun oynamadım henüz ve başka ayarları da deneyeceğim, bakalım bir şey değişecek mi. (Not: Değişmedi!)

Başka bir platformda yazdığım yorumlarımı da aşağıya ilave ediyorum:

Belki oyun kötü olmayabilir. Eleştirilmesi ve kötü bulunan yönlerinin ifade edilmesi için çok kötü olması gerekmiyor. 13-14 sene önce geliştirilmeye başlanan (kesintiler de olsa), Unreal 5.1 ile geliştirilen, en son grafik teknikleri kullanıldığı yazılan, 60-80 ve 100 dolar ücret istenilen bir oyunun olması gerektiği kadar iyi görünmüyor. Daha önce uzun bir erteleme sürüci de yaşanmış olduğundan mazeret de yok. 15-20 dolarlık bir oyun değil ki, fena değilmiş denilip geçilsin. Oyunun fiyatı ve iddialı ifadeleri mazerete yer bırakmıyor. Bu açıdan bir düşünün. 20 dolar olsa ve mütevazi bir söylemle çıksa kimse bu haline kusur bulur muydu?!

İçim buruk, huzursuzum. Yeni çıkan güya AAA oyunlarında hep kandırılıyor olmak cidden sıktı artık. Mükemmel kaliteyi veremeyecekseniz, o zaman iddialı promosyon yapmayın ve fiyatı en üst seviyeden belirlemeyin, değil mi ama? 60-80-100 dolar fiyat belirlemek nedir bu oyuna? Vay efendim modlarla, güncellemelerle düzelirmiş, iyileşirmiş! Yahu onu mu bekleyecek insanlar, o kadar para vermişler. Hem 13 sene önceden başlanmış, hem uzun erteleme süreçlerinden geçmiş bir oyunun daha ne düzeltmesi ve ne zaman? Ohooo. Zaten şu 5 dakikalık tanıtım videosundaki görüntü kalitesi, netlik, detay ve keskinlik kesinlikle en üst ayarlarda ve Dlss kapalı iken bile yok. Bu durum en üst donanım ve en üst ayarlarda bile böyleyse, o zaman ortaya feci bir durum çıkıyor. Yani bu resmi tanıtım videosunun kasıtlı olarak bizleri kandırmak için, nitelikli bir dolandırıcılık olarak servis edildiği.

Şimdi grafik kalitesi gerçek anlamda üst düzey olan Detroit, GOW, Last of us, Horizon gibi oyunların kendileri, Yotube videolarına nazaran çok daha iyi görünür. Fakat bu oyunda tam tersi bir durum var, Youtube tanıtım videosundan çok daha kötü görünüyor. Halbuki bir Youtube videosu hiçbir zaman (Hdr video bile olsa) üst düzey bir oyunun, üst düzey bir donanım ve ekranda, oyun çalışırken görünen grafik kalitesine erişemez.

Yani şimdi hani bir restorandan sipariş verirsiniz de, yemek görseliyle hiç alakası olmayan bir şey gönderirler, sorduğunuzda da "o görsel!" diye pişkin pişkin cevap verirler. Yahu görsele bakıp almaya karar vermeyecek miyiz? Bu gösterdiğinden farklı bir ürün bana vereceksen, bu kandırmaca olmuyor mu? Dediğim gibi donanımının düşüklüğüne bakmayıp, sorunun kendinden kaynaklandığını düşünmeyip, performans ve görüntü kalitesi şikayetinde bulunanlardan değilim. Hocam bu kadar zaman, 400 tane personelle ne yaptı bu adamlar yıllarca ve erteleme süreçlerinde? Ortada ciddi anlamda vahim bir durum var. Tanıtım videosu ve oyun arasındaki derin fark, bu işin masum bir şekilde algılanmaması gerektiğini gösteriyor. Evlilikte keramet vardır! misali, "Zaman içinde düzeltilir! Daha yeni çıktı." denilecek bir durum değil bu. Şu tanıtım videolarına bir bakın, oyunla hiç alakası var mı?

Bir yerde okudum, oyun yayınlanmadan önce, "A-life 2.0" yaşam simülasyonu sisteminin oyundan kaldırıldığı ifade ediliyor. En iyi ihtimalle bozuk veya hiç eklenmemiş deniliyor.

Hala bazıları oyunun komple belli bir seviyenin altında olduğunu, güncellemelerle düzeltilebileceğini sanıp önemsemiyor. Oyun komple problem, mevzu küçük hatalar değil.

Birisi de (Enis K.-Youtuber) çıkıp şu ileri zeka ürünü parlak (!) tespiti yapmış: Güya biz grafik kalitesini aşağıya çekip, oyunu tanıtım videolarından kötü şekilde piyasaya sürmeleri konusunda kandırıldığımızı düşünmekte haksızmışız! Neden? Çünkü böyle yapmalarının sebebi, bizi kandırmak ve dolandırmak değilmiş! Neymiş?! Oyunu optimize edemedikleri için mecburen böyle yapıyorlarmış! Saman kafalı birinin önüne at da o yesin güzelim tespitini. Bir kere hatice neticeyi değiştirmez. Niyet yapılan işin sonucuna etki etmez. Sonuç aynı. Bu bir ticari ürün. Sen vaad ettiğin, takdim ettiğin şekilde oyunu çıkardın mı, hayır! Peki o gerekçeyi kabul edelim, ki muhtemelen öyledir ama bu beceriksizliğin ve daha düşük kalitede ürün piyasaya sürmen sebebiyle oyunun fiyatını düşürdün mü? Hayır! Peki bu grafik düşürme işlemine rağmen oyunun optimizasyondan ve performansından kimse şikayet etmiyor mu? Yine hayır! Bilerek böyle yaptın, ücreti de düşürmedin, kimseye de oyunun böyle çıkacağı konusunda bilgi vermedin. O halde neymiş efendim, kandırma kastı olsun olmasın, yaptığın iş haksız kazanca ve resmen insanların gözünün içine baka baka aldatmaya girer. Ve elbette insanlar kaldırıldıklarını ve paralarının karşılığını alamadıklarını düşünmekte tam haklıdırlar.

60-80 ve 100 dolardan bahsediyoruz global fiyatlara göre ve bu insanların ödediği paranın karşılığı verilmemiştir. Bir de dalga geçer gibi sorun düzeltme güncellemeleri için Aralık ayından bahsetmişler. Bu ifadelerini de samimi bulan olmuştur. Yine vurgulayalım, mesele sebebin ne olduğu ve samimi olunup olunmaması değil. Ödenen paranın karşılığının alınmaması ve ürünün vaad edilen ve takdim edilen şekilde piyasaya sürülmemesidir.

Not: Savaş var, savaş var, oyunun çıkması bile mucize diyerek her şeyi mazur ve hoş görenler ne derece doğru düşünüyorlar acaba? Elbette biz de insafsız değiliz ama benim kanaatimce, ürün fiyatını düşürmemekle ve oyunun ne vaziyette piyasaya sürüleceği konusunda hiçbir bilgilendirme yapmamakla, aldatıcı reklam yapmaya devam etmekle böyle bir hoşgörü hakkını kaybetmiş oluyorlar. Ne yani insanlar hayır kurumu mu, oyun ücretini insanlar savaş yardımı, desteği diye mi veriyorlar?! Haberiniz olmadan cebinizdeki parayı hırsızlayıp, yardım olsun diye aldım dese biri itirazınız olmaz mı?! Gönülsüz, kandırmaca, mecburi destek mi olur?! (İşin traji-komik boyutu)​

Son düzenleme:

Son mesajlar

shape1
shape2
shape3
shape4
shape5
shape6
Geri