Hikâye Odaklı, İnteraktif, FMV Oyunlar ve Senua’s Saga Hellblade (1 ve 2) Hakkında Değerlendirmeler

Bu Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam: 1, Üyeler: 0, Misafirler: 1)

lostideas75

Moderatör
Destekçi Üye
1.jpg


Hikâye Odaklı, İnteraktif, FMV Oyunlar ve Senua's Saga Hellblade (1 ve 2) Hakkında Değerlendirmeler

Oyunlar hakkında zaman içinde farklı bir yaklaşım tarzım oluştu.

Öncelikle bu tarz yapımlara film veya yürüme simülatörü denilmesi çok isabetli değil kanaatimce. Haklılık payı olmakla beraber yaşanan deneyimi doğru olarak ifade etmiyor. Bir kere bizzat oynadığınız zaman yapımın kalite ve tarzına göre eğer size içinde yaşadığınız hissi verebiliyorsa film diyerek geçmek çok yanlış olur. Çünkü film olarak izlediğinizde o hissi alamayacak ve o deneyimi tadamayacaksınız! Diğer taraftan da yapım eğer ciddi anlamda oynanış ve etkileşimli öğeleri de barındırıyorsa ve yine o gerçekçilik hissini başarılı bir şekilde veriyorsa, içinde yoğun olarak bulundurduğu sinematik öğelerden dolayı film diyerek geçmek çok hatalı bir yaklaşım olur ve harika bir deneyimden mahrum kalınmasına sebeptir.

2.jpg


Senua's Saga Hellblade 2

İlk oyundan önemli ölçüde farklıymış. Ve gameplay eksikliğinin bu oyunda çok daha fazla olduğunu ve etkileşimde bulunmadan uzun uzun yürüdüğümüz sahneleri görünce kanaatim şu oldu: Evet etkileyici bir deneyim ama interaktif yanı zayıf, daha çok sinematik bir deneyim. Biraz bulmaca, biraz aksiyon var. Ama oynanış ve interaktiflik açısından Detroit Become Human'dan çok geri. Fakat deneyimlemek gerekir mi ve bizzat oynamak fark eder mi derseniz her iki sorunun da cevabı: Kesinlikle evet!!! Oyun anlamında 6.5 dan 7, sinematik deneyim anlamında 8.5 dan 9 ve interaktif deneyim anlamında 3.5 dan 4 verilebilir. Oynanış 2.5 dan 3, gerçekçi hissettirme anlamında yine 7.5 dan 8 verilebilir. İlk oyundan bazı açılardan ileri bazı açılardan geri. Teknik ve görsel kalite anlamında ileri, oynanış ve etkileşim, interaktiflik anlamında geri.

İlk oyunla ilgili önemli bilgileri içeren ve ikinci oyuna başlamadan okunması ve izlenmesi büyük fayda verecek değerlendirmemiz, inceleme ve yapımcı videolar en aşağıda aktarılmıştır.

Hikâye Odaklı, İnteraktif, FMV Oyunlar

Zaten hikaye odaklı oyunlarda zordur bu işler. Ama bence bunun kusursuz olmasa da imkan nispetinde en iyi kıvamını Detroit Become Human oyununda gördüm. Birşeyler yapma (oynanış) ve hikaye ve akışa etki etme (interaktiflik, etkileşimde bulunma) öğelerini sinematik unsurlarla en iyi harmanlayan yapımdı deneyimlediğim.

Hikaye odaklı ve anlamlı, kayda değer, tekrar etmeyen, özgün, sürükleyici, eziyet etmeden oynanabilir ve akıcı olarak ilerlenebilir ve sizi heyecan ve merakla sürükleten bir içerik sunan ve zihninizde, kalbinizde, ruhunuzda iz bırakan ve içinize işleyen yapımları seviyorum.
Bu nedenle bazılarının film diye geçtiği ve oyun yerine bile koymadığı Detroit Become Human, benim için en iyi oyun deneyimi olmuştur. Çünkü bir oyunda ne hissetmek istemişsem onu hissettirip yaşattırmayı başarabilmiştir. Tabi bir aksiyon fps gibi değil, o anlamda eksik kalıyor, yani tamamen serbest kontrol anlamında ama o kadar dolu ve tamamen interaktif bir deneyim sunuyor ki, tekrar eden ve anlamlı, kayda değer bir içerik sunmayan FPS oyunlarına bin kat daha tercih ederim.

Bu tarz oyunlarda iki aşırı ucun ortasında bir kıvam tutturulması gerektiğini düşünüyorum. Şöyle ki: Hem "E, biz bir şey yapmıyoruz ki, bize film seyrettiriyorsunuz!" denilmemeli. Yani interaktif, etkileşimli yönü fazla zayıf kalmamalı. Hem de akış, ikide birde etkileşimli seçeneklerle aşırı bölünmemeli. Özellikle olumsuz ve çabuk sonlanan etkileşimlerin dozu fazla olmamalı ki, tatmin edicilik ve süreklilik zayıf kalmasın. Şimdi takdir ediyoruz elbette, bu tarz oyunları oluşturmak, birçok alternatif senaryo üretmek gerektiği için belli bir zorluğu vardır. Fakat eğer bu tarif ettiğimiz kıvam iyi tutturulursa, çok fazla sayıda alternatif senaryo ve sahne üretmek gerekliliği zaten olmayacak. Bu nedenle hem zorluğu azaltmaya yardımcı olacak, hem de oyuncunun daha çok tatmin olabileceği bir kaliteli deneyim kazandırmayı sonuç verecek bu dengeli kıvam üzerinde iyi çalışılmalı. Evet, bu kıvam yurtdışı büyük FMV yapımcılarında bile o kadar iyi işlenmiş vaziyette değil ne yazık ki. En azından çoğunda bu dengeli kıvam problemi var diyebiliriz. Fakat bu kıvam tutturulduğunda o kadar iyi sonuçlar çıkıyor ki. Detroit Become Human gibi. Adeta sizi içinde yaşadığınız hissini başarılı bir şekilde verebiliyor. Bu nokta üzerinde durulmaya gerçekten değer...

3.jpg


Hellblade: Senua's Sacrifice (Normal ve VR Edition) Oyun Değerlendirmesi, İnceleme ve Yapımcı Videoları

Gerçekten bambaşka etkileyici bir atmosferi olan bir oyun. Bulmacalarda zorlanırsanız internetteki gameplay videolarından yardım alabilirsiniz ve trainer kullanarak oyunu hızlı ve kolay bir şekilde oynayabilirsiniz. Tecrübe edilmesi gereken bir deneyim... VR versiyonu ise zaten apayrı bir güzellik...

VR Edition İçin:

Kısa ve öz. VR olarak oynadığım en etkileyici oyun deneyimlerinin başında geliyor. Her zaman top 10 içinde yeri sabit. Türkçe alt yazı olması ve 25 saatlik harika bir oyun deneyimi de cabası. Zaten VR dışında normal versiyonu olan bir oyunun VR versiyonunu oynamak çok tatmin edici oluyor. Aksiyon sahneleri özellikle VR deneyiminde çok etkileyici. Bambaşka ve gerçekçi. Benzersiz... Deneyin ve kendi gözlerinizle görün!

Bazı insanlar bu oyunu sıkılıp oynamayı bıraktıklarını yazmışlar. Herkesin farklı şekilde deneyimleyebilmesi çok normal ve dikkat ederseniz ben de sıkılmamak için gameplay ve trainer kullandığımı özellikle vurguladım. Size atmosferi hitap ederse o çekiyor zaten. O olmazsa evet sıkıcı olur doğrudur.

Bu konuda size bir şey söyleyeyim. Zihnin beklentileri ve ön şartlanmaları algıyı çok etkiler. Mesela sizin de başınıza gelmiştir belki. Bazen olur ki örneğin bir limonatayı kola diye zannederek içtiğinizde alışık olduğunuz limonata tadını alamazsınız. Bir değişik gelir tadı size ve aslında içtiğinizin kola değil limonata olduğunu anlayana kadar bir afallama yaşarsınız. İşte bu oyunu da mesela bir puzzle veya aksiyon oyunu diye zannederek ve o şartlanma ve beklentiyle oynarsanız yani zihniniz o beklentiyle dolu olarak oyunu karşılarsa, oyunun verdiği gerçek tadı alamayabilirsiniz ve alamazsınız muhtemelen. O nedenle neyle karşı karşıya olduğunuz hakkında doğru bir beklenti için ön hazırlık mahiyetindeki yapımcı ve inceleme videoları çok faydalı...

Ben böyle biraz oyunun psikolojik gerilim ve bunalım yönünden etkilendim... O yönüyle başka bir deneyim. O kişinin yasadığı duygu durumları, korkusu, duyduğu fısıltılar, gördüğü halüsinasyonlar... Kişisel bir yolculuğa eşlik etme hissi... Yoğun ruh hali bozukluğu olan bir psikoz deneyime eşlik etmek... Bunun için oynadım... Bu yönüyle eşsiz bir yapım...

Bu oyunu belli bir kategoriye sokmak haksızlık olur. Puzzle var, aksiyon var demek doğru ama eksik. Benzersizliği bu öğeler değil ki. Ve tavsiye ve oynama sebebimiz bunlar hiç değil! Eğer yakalayabilir ve duygusuna girebilirseniz hissettirdiği heyecan ve gerilimli ve etkileyici atmosfer. Yani puzzle var ama bu oyunu tanımlayan bir kelime değil. Ki ben özellikle yoğun puzzle hiç sevmem ama sonuna kadar heyecanla oynadım. O bulmacalara takılmadım. Gameplay den izleyip kolayca çözüp geçtim. Bana verdiği başka şeylere odaklandım. Hatta aksiyon sahnelerinde bile çok zahmet çekip zaman harcamamak için trainer kullandım. Hikâye ve atmosfere odaklandım sadece.

Oyunun hangi yönlerden mükemmel ve eşsiz bir oyun olduğunu ortaya koyan bir inceleme videosu:

Aşağıda da yapımcı videosu var. Türkçeye altyazı olarak otomatik çevirterek izleyebilirsiniz. Oyun kendilerinde mevcut olanlar önce yapımcı videosunu izlesinler muhakkak.


Steam Tanıtım Metni: (Hellblade: Senua's Sacrifice VR Edition)

Çok sevilen ve BAFTA ödülü kazanan Hellblade: Senua's Sacrifice'ın VR Sürümü. Heavenly Sword, Enslaved'in yapımcılarından: Odyssey to the West ve DmC: Devil May Cry, bir savaşçının mitlere ve çılgınlığa olan acımasız yolculuğu.

Bu Oyun Hakkında

Çok sevilen ve BAFTA ödülü kazanan Hellblade: Senua's Sacrifice'ın VR Sürümü.

Heavenly Sword, Enslaved'in yapımcılarından: Odyssey to the West ve DmC: Devil May Cry, bir savaşçının mitlere ve çılgınlığa olan acımasız yolculuğu.

Viking çağında kalbi kırık bir Kelt savaşçı, gördüğü akıldan çıkmayan önseziler ardından ölü sevgilisinin ruhu için savaşmak adına Viking Cehennemine giden bir göreve çıkıyor.

Nörologlar ve ruh hastalığı yaşayan kişilerin katkılarıyla oluşturulan oyun, Hellblade: Senua'nın Kurbanı, seni Senua'nın zihninin melankolik öfkesinin derinlerine çekecek.

Lütfen Hellblade'in hareketle kontrolü desteklemediğini göz önünde bulundurun.

Steam Tanıtım Metni: (Hellblade: Senua's Sacrifice Normal Versiyon)

İncelemeler

"Atmosfer, hikaye anlatımı ve mekanik ile kavramsal tasarımın evliliği konusunda ustalık sınıfı."

90 – IGN

"Hellblade: Senua's Sacrifice hem harika hem de ürkütücü, oyuncuyu deliliğe doğru bir yolculuğa çıkarıyor."

95 – GamesBeat

"Ninja Theory, son derece yetkin bir aksiyon oyunu ve ruh sağlığının incelikli, güçlü bir keşfini yaratıyor."

Essential – Eurogamer

Bu Oyun Hakkında

Heavenly Sword, Enslaved'in yapımcılarından: Odyssey to the West ve DmC: Devil May Cry, bir savaşçının mitlere ve çılgınlığa olan acımasız yolculuğu.

Viking çağında kalbi kırık bir Kelt savaşçı, gördüğü akıldan çıkmayan önseziler ardından ölü sevgilisinin ruhu için savaşmak adına Viking Cehennemine giden bir göreve çıkıyor.

Nörologlar ve ruh hastalığı yaşayan kişilerin katkılarıyla oluşturulan oyun, Hellblade: Senua's Sacrifice, seni Senua'nın zihninin derinlerine çekecek.​
 
Son düzenleme:

lostideas75

Moderatör
Destekçi Üye
Bende Sony Wh-1000xm4 kulaklık var ve farklı yönlerden gelen sesler bambaşka bir deneyim sunuyor. Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi bu ve bunun gibi teknik sebeplerden dolayı içinde yaşama hissini bizzat oynamadan almanın imkansız olduğunu düşünüyorum. O yüzden "filmini seyret oynamaya ne gerek var!" diyenler çok vahim bir yanılgı içerisindeler. Yukarıdaki tespitlerimiz özellikle Detroit Become Human için en tepe noktada geçerli. Bu oyunu sadece bir film olarak görenler çok hata ediyorlar. Bir oyunda hissedilebilecek en gerçekçi interaktif deneyimi sunuyor Detroit. Biz de insanlarımızı haberdar etmek ve bilgilendirmek maksadıyla kaleme aldık bu ifadeleri. Tabii en son noktada deneyimler kişiye özeldir ve kişiye göre şekillenir.
 

lostideas75

Moderatör
Destekçi Üye
Senua's Saga Hellblade 2 Görsel Kalitesi ve Optimizasyonu Hakkında

Oyunun görsel kalitesinin çok yüksek olduğu ve optimizasyonun da çok iyi yapıldığı hakkındaki ifadelere bir de bilinçli bir gözle bakmakta fayda vardır. O nedenle şu aşağıda ifade ettiğimiz iki noktaya dikkat çekmek istiyoruz. Tabi bu mesele diğer oyunlar için de geçerlidir.

Bu arada yanlış anlama olmasın, oyunun grafikleri kötüdür, kaliteli değildir demiyoruz. Ortada olan bir şey ama bununla birlikte bazı ek noktalar da yok değil.

1- Özellikle korku oyunlarında genelde karanlık ortam kullanılması, üzerinde çalışılması gereken detay az olacağından, ekranda işlenecek verinin azlığından optimizasyon derdinden kurtulmak için kullanışlı ama ahlaksız bir taktiktir. Hatta bir oyunda fenerin ışığının aydınlattığı görünen alanı iyice küçültmüşlerdi ve dairesel bir alana hapsetmişlerdi. Böyle şeylere hiç de iyi gözle bakmamak gerekiyor.

Dolayısıyla çoklukla oldukça karanlık ortamlarda geçen Senua's Saga Hellblade 2’nin optimizasyonun çok iyi olduğu düşüncesine de, bu edindiğiniz bilgiden sonra acı bir tebessümle bakabilirsiniz!

2- Karanlık ortam kullanılması sadece bir optimizasyon taktiği değil. Bir şeyin görsel olarak kalitesi aydınlıkta ve detaylarda görünür. Bu bence çok önemli bir noktadır. Böyle karanlık ortamlar göstererek, yapımcı firmalar yapacakları işin büyük kısmını yapmaktan kaçınmış oluyorlar! Gerçek anlamda kaliteli olan AAA oyunun çoğunun apaydınlık ortamlarda geçmesi bir tesadüf değil! Bu dediğimin ne demek olduğunu tam anlayabilmek için lütfen "Ratchet & Clank: Rift Apart 4K Gameplay" videosuna bakın. Tabi youtube'daki 4K görüntüsü gerçek oyun esnasında çok daha net ve harika. Google'da aratın. Detroit Become Human da bu konuda harika bir örnektir. Aydınlık, ışıltılı ve ekrandaki her alanın göründüğü ve her detayda işlenmiş görsel kalitenin ne demek olduğunu bu yapımlarla takdir edebilirsiniz. Bu oyunda dikkat ettim, aydınlık ve her detayı belli bir oyundan çok daha farklı olarak yeterli detay görünmüyor. Bu eksikliği hissettim, belki siz de hissetmiş olmalısınız. Hatta güya aydınlık ortamlarda geçen sahnelerde bile karakterlere baktım, nispeten loş bir ışık var ve o derece detaylı görünmüyor. Evet çok detaylı görünen sahneler mevcut fakat bunun oyunun her bir sahnesine yayıldığını iddia edecek kimse yoktur herhalde! Bazı arkadaşlar, görüntüyü bulanık bulduklarını yazmış, bazıları da film efekti etkisinden öyle olduğunu ve keskin olması için bu efekti ve film şeridini kaldıran ayarları kullanmasını tavsiye etmiş. Evet faydalı ama aslında bence o bulanıklık hissi sadece o sebepten değil, aydınlık sahnelerde bile hatırı sayılır bir loşluk olmasından kaynaklanıyor. Loş ve karanlık bir ortamda yeterli detay ve keskinlik olmaması elbette çok tabi bir hadisedir!

Bu bilgilendirmelerden sonra, Senua's Saga Hellblade 2’nin görsel kalitesinin yüksekliği konusundaki sözlerin bir noktadan sonra önemli bir abartıyı ifade ettiğini rahatlıkla düşünebilirsiniz.
 

lostideas75

Moderatör
Destekçi Üye
Hem her şeyin herkese hitap etmesi gerekmediği hem de bir tarzın diğer bir tarzın özelliklerine sahip olmasının gerekmediği nedense unutuluyor. Mesela tiyatrodan film özellikleri istenmez. Fragmana neden uzun metrajlı film gibi değilsin denilmez! Zaten her öğeyi bir arada bulunduran bir şey yapmak çok zordur veya imkansızdır. Bunun bence şu ana kadarki en iyi kıvamını Detroit Become Human tutturmuş ama tabi onun da zayıf yanları var ama diğer yapımların zayıf yanlarını (çok daha fazla) tercih etmeyeceğim bir şey olarak görüyorum.
 

lostideas75

Moderatör
Destekçi Üye
OYNANIŞ DA OYNANIŞ!

Her şeyin herkese hitap etmesi gerekmediği hem de bir tarzın diğer bir tarzın özelliklerine sahip olmasının gerekmediği nedense unutuluyor. Mesela tiyatrodan film özellikleri istenmez. Fragmana neden uzun metrajlı film gibi değilsin denilmez! Zaten her öğeyi bir arada bulunduran bir şey yapmak çok zordur veya imkansızdır. Bunun bence şu ana kadarki en iyi kıvamını (Senua's Saga Hellblade 2'nin kısmen haklılık payı olan eleştirilerde belirtilen eksiklerine kıyasen) Detroit Become Human tutturmuş ama tabi onun da zayıf yanları var ama diğer yapımların zayıf yanlarını (çok daha fazla) tercih etmeyeceğim bir şey olarak görüyorum.

Oynanışı da gözümüzde fazla büyütmemeliyiz o derece. Evet önemli bir unsur ama saçma sapan, sıkıcı, tekrara düşen, vakit kaybi olan, hammallık işi olan oynanış gerçekten de oynanış mı saçmalık mı?! Bunun uzerinde iyi durmak gerek. Bence ana nokta, içinde hissettirme ve iyi bir deneyim yaşatmasıdır. Oynanis da oynanış... Gördük oynanışı witcher 3'de. (Oyunun hikaye anlatımının bir hayranıyım o ayrı.) Ne oynanışı var kayda değer anlamda. At sürmek sıkıntı, bir yerden diğer yere uzun uzun gitmek monoton, manasız şeyleri topla ondan sonra iki cümle diyalog duyacağım diye bir sürü yol katet! Bu mudur yani oynanış! Zaten mücadele kısımları hep birbirinin tekrarı, hantal ve gereksiz şekilde zor ve zevk vermiyor. Hatta o derece ki çocuklarla saklambaç oynayıp, fare peşinde koştuğumu biliyorum yahu! Alone in the Dark'da gördük oynanışı. 5 saatlik oyunda belki 50 yerde kilitli kapı açmaya, anahtar bulmaya çalışıyoruz. Bulmacalar cabası, tam bir akış kırıcı. Bunlar mıdır oynanış? Biz bunları istemiyoruz oynanış diye, eksik olsun böyle oynanış! Böyle manasız ve gereksiz şeyler yerine oynanış ve interaktif öğeleri sinematik unsurlarla birlikte kıvamında barındırabilen hikaye odaklı bir oyunu çok daha iyi bir deneyim olarak görüyorum. Senua's Saga Hellblade 2 tam öyle mi, degil. Ama tamamen filmden ibaret mi. O da değil.
 
Son düzenleme:

lostideas75

Moderatör
Destekçi Üye
Şimdi demiyeyim diyorum ama diyeceğim, yahu God of War'da basit bir iş için 10 dk. yürütüyor ya! Ve bunun gibi güya oynanış odaklı oyunlarda ne kadar çok manasız, gereksiz, tekrara düşen, sıkıcı, manasız hammaliye var?! Hesap edilmeli değil mi? Azıcık insaflı olunmalı. Evet uzun yürüyüşler ve bazı yerde üst üste bulmacayla bunaltma var evet ama alıp da yere çarpacak kadar mı?! Nasıl görmek ister ve neye odaklanırsan onu görürsün ve çoğu zaman da gördüğün şey gerçeğin kendisini doğru olarak yansıtmaz. Ayıptır yürümekten ibaret olduğunu yazanlar hiç mi ilerlemiş oyunda, güya oynamayan da gerçek sanacak! Sanki sadece L tuşuyla yürümekten ibaret gibi. İlla mı yazalım? A ile tırmanma ve inme, R1 ile atağı savuşturma, A ile kaçınma, X ve Y ile hafif ve ağır atak yapma, R ile kamera açısı değiştirme. L1 ile koşma, L2 veya R2 ile odaklanma. E ayıp ve çirkin bir yalandır bu kadar basite indirgemek! Gerçek çoğu zaman iki aşırı ucun ortasında bir yerlerdir. Ve zaten aslında sizin için önemli olan kişisel deneyiminizin ne olduğu ve size keyif verip vermediğidir. Keyif alanlara ne mutlu. Beğenmeyenlerin bir menfaati ve kazançları yok. Sinir olduklarıyla ve sıkıntıdan patladıklarıyla kalıyorlar! Yani beğenmemenin övünülecek ve üstün bir yanı yok, belki keşke bana da hitap etseydi de zevk alabilseydim demeli!
 

lostideas75

Moderatör
Destekçi Üye
OYUNUN NASIL YAPILDIĞINI VE SENUA’NIN PSİKOZUNUN ÖZELLİKLERİNİ ANLATAN YAPIMCI VİDEOLARI

Bu harika yapıma “boş!” diyenlerin de kulakları çınlasın ve utansınlar.

Aşağıdaki videoları Türkçe altyazı olarak (Youtube’un otomatik çevir özelliğini kullanarak) izleyebilirsiniz. Oyun kendilerinde mevcut olanlar önce bu videoları izlemeyi tercih edebilirler.

1- Senua'nın Psikozunun Özelliğini anlatan ve ikinci oyunun ekstralar bölümünde Türkçe altyazı olarak yer alan bir video.

Senua's Saga Hellblade II - Senua's Psychosis Feature | Extras | 1440p | No Commentary


2- “Geliştirme günlüğü: Sanal bir insan yapmak” isimli yapımcı videosu var. Bu video da ilk oyunda Türkçe altyazılı olarak mevcut.

Hellblade | Development diary: Making a virtual human | PS4

 

lostideas75

Moderatör
Destekçi Üye
Aslında basitçe şunu demek istiyorum:

Neden oyunları severiz? Film seyretmek yerine neden oyun oynarız?


Daha zevkli diye... Kendimiz bir şeyler yapıyoruz diye... Birşeylere etki edebiliyoruz diye... Etkileşimde bulunuyoruz diye...

Tüm bunların bağlandığı nokta bence hayalen bir gerçekçilik hissi yaşayıp bir haz almak, bir heyecan ve keyif duymaktır...

Şimdi kanaatimce oyun oynamaya sebep olan en temel tetikleyici hissi, eğer bir hikâye odaklı, interaktif, FMV oyun verebiliyorsa hatta bunu kimi zaman diğer alışılagelmiş oyun türlerinden daha etkileyici, gerçekçi bir deneyim şeklinde sunabiliyorsa, elbette bu oyun türleri de oyun olarak görülmeli ve onlara da hatırı sayılır bir kıymet verilmelidir.
 
Son düzenleme:

lostideas75

Moderatör
Destekçi Üye
Aslında hani Senua için değil genel anlamda diyorum, o oynanış mekaniği talebi var ya ilk bakışta haklı gibi görünen. Tatlı ve gerçekçi olmayan bir hayalden ibaret belki de önemli ölçüde. Çünkü bu işin gerek malî gerek teknik olarak zorluklari düşünüldüğünde her unsurun aynı oranda bulunması ne derecede mümkün bu kategorideki oyunlar için?! (Senua için demiyorum.) Kimsenin bunu sorgulamak aklına geliyor mu? Detroit'in yapim aşamalarını ve ne kadar devasa bir senaryo ve muazzam bir işçilik ve maliyetle ve ne sürede yapıldığını bir izlesinler bakalım yapımcı videolarından. Bu tür yapımların bambaşka bir kategori olduğunu ve yapılmalarının ne kadar zor ve karmaşık olduğunu bir görsünler! İnsan onun üzerine utanır buna film demeye veya "daha fazla oynanış mekaniği eklemeliydiler! Böyle olmamış!" demeye! O iş o kadar kolayca mümkün olabilen bir iş olsaydı bu insanlar istemezler miydi her kesime hitap edecek ve çok daha fazla satacak bir yapım ortaya koymayı. Şımarık çocuk gibi istiyorlar ama ne kadar gerçekçi? Tiyatronun içinde aksiyon filmi de olsun gibi bir talep belki de bu. Onda sunulan içerik ve deneyimi başkasında bulamıyorsun ve tersi de doğru. İkisini bir arada sunmak ise ne kadar mümkün?!

Halbuki detroit kadar hemen hemen hiçbir interaktif oyunda o kadar çok oynanış mekaniği yok. Birkaç mükemmel istisna hariç. Yine de film denilmesinde ısrar ediliyor. En mükemmel emsallerinden biri oynanış, sinematik ve etkileşimin harika bir birleşimi olan eşsiz bir deneyim olan Beyond Two Souls yapımıdır.

Ben sadece hikaye odaklı oyunların gerçekçilik hissini verme kabiliyetlerine yoğun vurgu yaptım. Senua hakkındaki izlenimlerim zaten ortalamaydı. Bu oyunun üzerine pek de fazla bir sey yazmayı bile düşünmedim ilk etapta. Çünkü Detroit'deki kıvamı tutturamamış hatta yer yer yorucu ve sıkıcı olmuş. Grafikler evet güzel ama hep belli mekanlarda ve çoğu karanlıkta olduğundan abartıya kaçıyor aşırı övmek. Bunu da belirtmiştik. Aslında bu tarz yapımlar eksik ve kusurları sebebiyle tutup aşağıya çekilmek yerine, daha iyisinin yapılması için takdir ve teşvik edilse çok daha iyi yapımlar önümüze gelebilir.

Aşağıdaki videoyu Youtube/Ayarlar/Altyazılar/Otomatik Çevir bölümünden Türkçeyi seçerek Türkçe altyazılı olarak izleyebilirsiniz.

 
Son düzenleme:

lostideas75

Moderatör
Destekçi Üye
Halbuki detroit kadar hemen hemen hiçbir interaktif oyunda o kadar çok oynanış mekaniği yok. Birkaç mükemmel istisna hariç. Yine de film denilmesinde ısrar ediliyor. En mükemmel emsallerinden biri oynanış, sinematik ve etkileşimin harika bir birleşimi olan eşsiz bir deneyim olan Beyond Two Souls yapımıdır.

Böyle olmasının bilmediklerinden, zihnin şartlanmasından, beklenti farklılığından doğru algılamamalarından ve keşfedememeleri nedeniyle olduğunu düşünüyorum. Yani hatırı sayılır kişi için böyledir şüphesiz. Çünkü kendi iç şartlanmışlıkları ve dış dünyadan yapılan propagandalarla oluşan olumsuz ön yargılar temiz bir zihinle deneyimlemeye manidir.

Ben sadece hikaye odaklı oyunların gerçekçilik hissini verme kabiliyetlerine yoğun vurgu yapıyorum. Senua hakkındaki izlenimlerim zaten ortalamaydı. Bu oyunun üzerine pek de fazla bir sey yazmayı bile düşünmedim ilk etapta. Çünkü Detroit'deki kıvamı tutturamamış hatta yer yer yorucu ve sıkıcı olmuş. Grafikler evet güzel ama hep belli mekanlarda ve çoğu karanlıkta olduğundan abartıya kaçıyor aşırı övmek. Bunu da belirtmiştik. Aslında bu tarz yapımlar eksik ve kusurları sebebiyle tutup aşağıya çekilmek yerine, daha iyisinin yapılması için takdir ve teşvik edilse çok daha iyi yapımlar önümüze gelebilir.
 

lostideas75

Moderatör
Destekçi Üye
Senua's Saga: Hellblade II'ye ait bir yapım videosu:

How Ninja Theory fuses narrative and technology for Senua's Saga: Hellblade II | BAFTA

Ninja Theory Senua's Saga: Hellblade II için anlatı ve teknolojiyi nasıl birleştiriyor

Aşağıdaki videoyu Youtube/Ayarlar/Altyazılar/Otomatik Çevir bölümünden Türkçeyi seçerek Türkçe altyazılı olarak izleyebilirsiniz.

 

Son mesajlar

shape1
shape2
shape3
shape4
shape5
shape6
Geri
Üst